Kedves Olvasóink,
Az alábbiakban tájékoztatni szeretném minden kedves Olvasónkat a könyvtári szolgáltatásaink  koronavírus járvány miatt bekövetkezett változásairól.

Jogszabályi háttér
Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 5. §-ának c) pontjára tekintettel – 2020. március 18-tól a járványveszély megszűnéséig – A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szakkönyvtára személyesen nem látogatható. A jogszabályi tilalom megszegése rendőrségi hatáskörbe tartozó szabálysértés, amely ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható (Korm. r. 7. § ).
Erre tekintettel a Könyvtár könyvtárlátogatással igénybe vehető szolgáltatásai 2020. március 18-tól a járványveszély megszűnéséig felfüggesztésre kerülnek, helyettük kizárólag az alábbiak szerint bővült, személyes könyvtárlátogatáshoz nem kötött szolgáltatások vehetőek igénybe.

Szünetelő szolgáltatások (ha a jogszabályi hátteret átugrotta volna…)
– A könyvtár látogatása, olvasótermek használata, helyben olvasás, reprográfia, kiállítások, találkozók.
– Fizikai példányok kölcsönzésére egyelőre nincs mód. A kikölcsönzött műveket további értesítésig nem kell visszahozni, és nem kell postai úton visszaküldeni.  A zárvatartási időszak alatt a kölcsönzési idő lejártával senkinek nem számolunk fel késedelmi díjat, az időszak végén mindenkinek törölni fogjuk a felhalmozódott késedelmeit.
– Előjegyzésre nincs lehetőség, a korábbi előjegyzéseket töröljük.

Milyen szolgáltatásokat tudunk nyújtani?
Hétköznapokon 13-15 óra között telefon ügyeletet tartunk, közvetlen számunk: +36 1 347 0689. 
a/ Központi e-mail címünkön (library@tkbf.hu) folyamatosan figyeljük a leveleket és a lehető leggyorsabban igyekszünk teljesíteni a kéréseiteket.
b/ A kölcsönzést – kizárólag oktatási és kutatási célra, az adott olvasó általi személyes felhasználásra – szkennelt művek elküldésével helyettesítjük.
c/ Könyvtárközi kölcsönzés: a katalógusunkban nem talált műveket minden esetben érdemes kérni! Nagy valószínűséggel az e-formátumokban rendelkezésre álló anyagokat  fogjuk tudni küldeni.
d/ Előfizetett adatbázisaink listája, leírásai itt találhatók: https://tkbszk.tkbe.hu/e-forrasok/eisz/
Az adatbázisokban magyar és idegen nyelvű cikkeket lehet olvasni, a JSTOR-ból https://www.jstor.org/ letölteni. Otthoni keresést követően a kért cikket – kizárólag oktatási és kutatási célra, az adott olvasó általi személyes felhasználásra – levél mellékletben elküldjük!
e/ Március 16-tól egy hónapra nyilvános Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisa, az Arcanum Digitális Tudománytár: https://adtplus.arcanum.hu/hu/.
f/ Szabadon hozzáférhető tartalmakhoz ajánljuk honlapunk e-gyűjteményét: https://tkbszk.tkbe.hu/e-forrasok/szabad-hozzaferes/
g/ FB-oldalunkat és honlapunkat folyamatosan aktualizáljuk.

Mit tervezünk 1-1,5 hónapon belül?
– Az értékmegőrzőhöz hasonló számzáras kölcsönző szekrénykéket készíttetünk. Az előzetesen levélben vagy telefonon kölcsönözni kért könyveket a könyvtár bejárati ajtaján kívül fogjuk elhelyezni, hogy a könyvtárlátogatási tilalom megsértése nélkül átvehetők legyenek. (Update 03.27.: A szekrény megvan, de a szolgáltatást a felsőoktatásra vonatkozó rendelkezések és a kijárási korlátozás miatt nem jelenleg nem hirdethetjük meg.)
– Könyvvisszavevő ládikót helyezünk el szintén védetten, de kint. (Ld. fentebb)
– Keressük a megoldást az adatbázisok otthoni használatára.
Fontos!
A könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatos minden konstruktív javaslatot komolyan veszünk, szívesen fogadunk, s amit lehet megoldunk!
Mindenkinek jó egészséget kívánunk!