VIRTUÁLIS OLVASÓTEREM

BUDDHISTA KALENDÁRIUM

Augusztus

 • Augusztus 2.

  Guru rinpocse éves emléknapja. (Minden hónapban megtartják)

  A híres szakja fordító, Künga Szönam (1597-1659), aki egy ideig rendjének egyik vezető tisztségét is betöltötte (szakja tricsen). Összegyűjtött műveinek öt kötetéhez 1990-ben fedeztek fel eddig kiadatlan írásokat, amelyeket 2000-ben adtak ki Kathmanduban.

  Cokje Dordzse és Szenge Dradog, akiket Padmaszambhava megjelenési formáiként tisztelnek.

  Ezen a napon van még a 3. Karmapa, Rangcsung Dordzse emléknapja is, valamnt Cike Csokling rinpocse születésnapja, aki 1953-ban született Tulku Urgyen rinpocse második fiaként. Rumtekben, a Karmapák központjában tanult. Legkisebb fia Dilgó Khjence rinpocse újramegtestesülése.

  Ezen a napon halt meg Japánban Szatomi Mjódó (Satomi, Myōdō, 1896-1978) apáca, Hakuun Jaszutani mester tanítványa.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptárban 6.10.:
  guru-púdzsa, ganacsakra-púdzsa

 • Augusztus 3.

  Pang világi csan gyakorló (kb. 740-808) ezen a napon távozott a testéből.
  Néhány vele kapcsolatos történet olvasható magyarul a Kapujanincs átjáró című gyűjteményben. Ezen kívül könyvtárunkban megtalálható még a kínai buddhista kánonban összegyűjtött történeteinek angol fordítása is. (Sasaki, Ruth Fuller – Iriya, Yoshita, Dana R. Fraser: A Man of Zen. The Recorded Sayings of Layman P’ang. A Ninth-Century Zen Classic. NY, Weatherhill, Tokyo, 1971)
  Ennek 83-84. oldalán olvasható a következő verse:

  „Könnyű, nagyon könnyű! / Éppen ezt az öt halmazt (amiből vagyunk) igaz bölcsességgé tenni. // A világ tíz irányában mindenhol ugyanaz az egy út vezet. / Hogyan lehetne Buddha tisztán tudati törvényteste kétféle!? / Ha leveted a szenvedélyeid, hogy megvilágosodj, / Akkor vajon hol lesz az a Buddha-föld?//

  Ezen a napon alapították Hawaii szigetén, 1972-ben a Csózen Nemzetközi Zen Meditációs Központot (Chogen International Zen Dojo). Ómori Szógen zen mester irányításával.

 • Augusztus 5.

  Philip Kapleau nyugati zen mester 1958-ban ekkor élte át először a megvilágosodás élményét Jaszutani zen mester irányítása alatt.

 • Augusztus 6.

  Rangcsung Dordzse, a 3. Karmapa (1284-1339) emléknapja.
  (Többen ilyenkor emlékeznek meg a mester távozásáról, valószínűleg a halál tibeti megállapítása szerint ez a nap lehetett, amikor a Karmapa szívközpontjában is feloldódott az életerő melegsége)

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.14.:
  Hévadzsra. Szodzsong;

 • Augusztus 7.

  Gampópa (1079-1153) emléknapja.

  A mester fő művéből, A megszabadulás ékkövéből a Keréknyomok folyóiratban jelentek meg magyarul fordításrészletek, és ezen felül a tibeti eredeti szöveg mellett, három angol fordítása is megtalálható könyvtárunkban.

  Az előző, 16. Karmapa, Rangcsung Rigpe Dordzse születésnapja.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.15.:

  Részleges holdfogyatkozás, Amitábha Buddha napja, (8M). Nága púdzsa.
  A Holdfogyatkozás idején gyakorolni sokszorozódik a Buddha nap energiáival.

  Srí Lankán az esős évszak alatt tartandó elvonulás kezdete, az utolsó nap a csatlakozásra.

 • Augusztus 8.

  Godaigó császár 1322-ben (v. 1321) Keizan Dzsókin (瑩山紹瑾, 1268–1325) zen mester tanításait megtisztelve, felépíttette a Szódzsi-dzsi kolostort, Jokohama közelében, a japán szótó irányzat második legnagyobb templomát.

  Szessú Tójó (雪舟 等楊; 1431-től Oda Tōyō, vagy más néven Tōyō, Unkoku, Bikeisai; 1420 –1506) ismert szerzetes festő halála, Jamagucsiban, Japánban.

  Képeiből ízelítőt kaphatunk a Terebess honlap angol oldaláról: https://terebess.hu/zen/mesterek/Sesshu.html

 • Augusztus 10.

  Az 5. Karmapa, Desin Segpa születésnapja (1384-1415).
  Nehéz időkben töltötte be ezt a tisztséget, keresztül-kasul beutazta Tibetet és Mongóliát, hogy az erőszakmentes szemléletmódot tanítsa. Talán ennek is köszönhető, hogy Jongle császár 1403-ban meghívta magához Nankingba, az akkori fővárosba. A Karmapa csak 1407. április 10-én érkezett meg az uralkodóhoz, akinek az együttérzést megtestesítő Avalókitésvarával kapcsolatos álma volt, és ezzel kapcsolatban kellett neki szertartásokat vezetni a mandzsu Kína fővárosában. A bőkezű fogadtatás és a sok megtisztelő felkérés miatt csak több, mint egy év múlva hagyhatta el a fővárost, és térhetett vissza eredeti székhelyére, Curpuba.

 • Augusztus 11.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint: 6.19.:
  Szélzászlók kifüggesztésére nem alkalmas nap.

 • Augusztus 12.

  Putön Rincsendrubnak, a tibeti buddhista kánon összeállítójának, a Salu kolostor mesterének és Ngavang Tutop Vangcsuk emléknapja.

  Putön (bu ston) mester tantörténete több kiadásban is megtalálható gyűjteményünkben, többek között Szerb János Bécsben, latinbetűs átírásban megjelent kritikai kiadásában is.

 • Augusztus 13.

  Daikaku, Kínából Japánba 1246-ban áttelepült zen mester halála (1213-1278).
  Ő alapította a híres „Öt hegy” kolostoregyüttes ((j.: Gozan) fő templomát, a Kencsó-dzsit (Kenchō-ji 建長寺)), amelynek első apátja is volt.

 • Augusztus 15.

  Keizan Dzsókin (Keizan Jōkin 瑩山紹瑾, 1268–1325) emléknapja.
  Mivel Dógen zen mester fő tanítványának, Edzsónak volt az utóda, Dharma-örököse volt, őt tekintik a japán szótó-zen irányzat második megalapítójának. Dógen két kínai tanítványától is nagyon sokat tanult: Dzsakuentől (Jìyuán 寂円, 1207 –1299) és Teccú Gikaitól (Tettsū Gikai 徹通義介). Híres műve a Denkóroku, a Dharma Lámpásának átadása. Rendjének minden megvilágosodott mesterének megtalálható benne az életrajza, Indiától, Kínán át Japánig, Dógennel és Edzsóval bezárólag.
  Könyvtárunkban három angol fordítása is megtalálható. Magyarul néhány kínai mester élete olvasható Zeisler István: A lámpás átadása című munkájában, illetve a magyar szótó közösség mokushozen.hu oldalán.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.23.:
  Hévadzsra. India függetlenségének a napja  (Nyugati naptár szerint!)

  Teliholdkor tartják a háromnapos urabon-e (盂蘭盆会) ünnepségeket. A régi naptárban a mi júliusunk közepén tartották. A napot követő kalendáriummal ez ma már mindenütt augusztus közepére esik. Amikor a buddhista szerzetesek fő évi, hibáikat beismerő szertartásaik is vannak.

  Kínában már a VI. századból, Japánban 657 óta ismert ez az ünnepség. Ilyenkor a Buddha szobor előtt felállítanak egy házi oltárt, amely az ősök szellemeit hivatott megidézni. A sírokat, emlékhelyeket rendbe teszik, a sírtól a házig vezető ösvényt felsöprik. Kitesznek egy szalmalovat vagy ökröt hátasállatnak. Egy máglyát raknak, ezt 13-án, és 16-án gyújtják meg. Japánban az újévi ünnepségek mellett ez a legnevezetesebb alkalom. Sok helyen ilyenkor járják el a bon táncokat (bon odori, 盆踊り), amelyet a szövegek ezen a néven csak a XVI. századtól emlegetnek. Ezzel köszönik meg az ősök évi egyszeri látogatását az élők között. Az egyik leglátványosabb ünnepséget a kiotói Daitokudzsi templomnál tartják ilyenkor.

 • Augusztus 17.

  Dampa Szönam Gyalcen (1312-1375) láma emléknapja.
  A tudós láma a Jüan-dinasztia idején 1344-1347 között még Tibet kormányzója is volt. Politikai szerepvállalása ugyan, már csak rövidsége miatt sem hagyott ugyan mély nyomot a tibeti történelmen, de az elkövetkező idők vezetői közvetlenül vagy közvetve az ő tanítványai voltak. Írt azonban egy történeti művet, amelyet a mai napig olvasnak, bár nyugati szempontból nem tekinthető kifejezetten történeti munkának, inkább egy legendás, nemzettudat építő történetfüzér és leírás-sorozat.
  Angol fordítása Clear Mirrot címen olvasható a könyvtárunkban.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.25.:
  guru-púdzsa, ganacsakra-púdzsa, dákiní púdzsa.

 • Augusztus 19.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibet naptár szerint 6.28.:
  Amitábha Buddha gyakorlónapja (8M).

 • Augusztus 20.

  Ngor Pönlop Dzsamjang Ngavang Legrup (1811-?) emléknapja.
  A Dzsamgön Kongtrül rinpocse összeállította „Rejtett útmutatások kincsestárának” egyik fontos szerzője volt.

  Ezen a napon született 1912-ben Philip Kapleau, zen tanító, a Rochester Zen Központ alapítója, New Haven-ben, (USA). Könyvtárunkban is megtalálható fő műve, a Three Pillars of Zen (A zen három alappillére), amelynek ezidáig sajnos, még nincs magyar fordítása.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.29.:
  Hévadzsra. A tanvédők napja.

 • Augusztus 21.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.30.:

  Napfogyatkozás, fogadalmas nap, és a joghurt fesztivál kezdete. A legtöbb helyen szeptember 8-ig, de egyes kolostoroknál csak aug. 28-ig tart.

  Sákjamuni Buddha napja. (8M) A napfogyatkozás alatti gyakorlás karmája megsokszorozódik a Buddha-nap energiáival.

 • Augusztus 22.

  Augusztus 22-24.
  Minden évben, egy ezen a napon kezdődő háromnapos ünnepséggel emlékeznek meg a kamakurai Kencsó-dzsi templomban, a kolostor alapításáról. Ez a japán rinzai irányzat öt legfontosabb temploma („Öt hegy”) közül is az első.

  Hivatalos japán nyelvű honlapjuk itt.
  Az óbaku-zen aliskola angol nyelvű honlapja itt.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 7.1.:

  Szamádhipradharádzsa Buddha napja (8M)
  A tibeti demokrácia napja
  Nága púdzsa.

 • Augusztus 23.

  Philip Kapleau Lengyelországban ezen a napon tartotta 1975-ben az első zen buddhista világi követőket avató szertartást (jukai 受戒)). A helyszín Katowicében volt, az akkor ZBZ Szangha néven, ma ZBZ Bódhidharma néven ismert zen közösség meditációs termében.

  A közösség ma élő hivatalos lengyel nyelvű honlapja itt.
  (Sajnos a honlap más nyelven nem elérhető, de az oldalon aktivizálva van a google-honlap-fordító.)

  A zen közösség a jelentős eseményre, annak évfordulóján minden évben hasonló szertartásokkal emlékezik.

 • Augusztus 24.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 7.3.:
  Ciu Marpónak, a Szamje kolostor védelmezőjének a napja.

 • Augusztus 25.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 7.4.:
  Szélzászlók kifüggesztésére nem alkalmas nap.

 • Augusztus 26.

  Pancsen Sákja Sríbhadra és Trülsik rinpocse (1924-2011) emléknapja.
  Trülsik rinpocse halála előtt a tibeti nyingma rend vezetője volt, Sákja Sríbhadra híres kásmíri tudós volt, aki 1206-1218 között látogatott el Tibetbe. A tibeti Dharma-fordítók, a Lotsawa House oldalán olvasható egyik Bódhiszattva-fogadalomként mondott verse.

  A japán halottak napi ünnepségek (urabon-e) lezárásaként szokták tartani Ksitigarbha bódhiszattva, japán nevén Dzsizó boszacu ünnepét a Daitokudzsi templomban, Kiotóban. Ő a kínai és japán alsó világ, a Sárga császár birodalmának buddhista védnöke, aki az alvilágba került lényekről buddhista értelemben gondoskodik, különösen a gyerekekről vagy az önhibájukon kívül idekerült magzatok tudatáról, szelleméről is.

 • Augusztus 27.

  Düdzsom Szangjum Kuso Rigzin Vangmó (?-2014) és Nyosül khenpó Dzsamjang Dordzse (1932-1999) emléknapja.
  Rigzin Vangmó Düzsom rinpocse felesége volt, aki keleti szokások szerint a Düdzsom rinpocse tisztségéhez tartozó hivatal vezetője is volt. Ennek a kiadványa volt a magyarul „A félelem nélküli, elpusztíthatatlan bölcsesség fénye” című Düdzsom rinpocse életrajz is, amelyből sok mindent megtudhatunk rinpocse földi társának az életéről is.

 • Augusztus 28.

  A 9. Karmapa, Vangcsuk Dordzse születésnapja (1556).
  Könyvtárunkban magyarul és angolul híres Mahámudrá könyve található meg.

  Ezen a napon született Kanó Motonobu (Kanō Motonobu (狩野 元信, 1476 – 1559), zen gyakorló, ismert kertész, és híres festő. Testvérével együtt alapították meg a Kanó festőiskolát Kiotóban, 1476-ban.

  A Metropolitan Museum of Art pdf-ben szabadon elérhető katalógusa, amelyből képet kaphatunk Kanó munkásságáról.

 • Augusztus 29.

  Ezen a napon született Han Yong-woon (Bongwan, Manhae) (1879-1944) koreai szerzetes, költő, vallási és politikai reformer, akinek haláláról már korábban megemlékeztünk.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 7.8.:
  Gyógyító Buddha és Tára gyakorló napja (8M).

 • Augusztus 31.

  Dzsomo Menmo (1248-1283) emléknapja, aki Csövang mester társa volt, híres női gyakorló.
  Nevének második fele „orvos”-t jelent. Padmaszambhava tibeti feleségének, Jese Cogyelnek az újjászületésének tartották, valószínűleg azért is, mert fontos, még Guru Rinpocse idején elrejtett szövegeket fedezett fel.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 7.10.:
  guru-púdzsa, ganacsakra-púdzsa;