VIRTUÁLIS OLVASÓTEREM

BUDDHISTA KALENDÁRIUM

Július

 • Július 1.

  Macuó Basó (1644-1694), a japán haiku mai formájának a megteremtője, 1689-ben, halálát érezvén 150 napos zarándokútra indult, Oku tartományba. Erről szóló útinaplója magyarul is olvasható.
  Kötetben: Észak ösvényein (Vincze Kiadó, Budapest 2011) és Útinaplók (Ráció, Budapest 2011)

  Könyvtárunkban található az a haikugyűjtemény, amelyben először jelentek meg kötetben a versei: Japán haiku versnaptár (Magyar Helikon, Budapest 1981 )

  A Terebess Online egyik mellékoldalán, szinte minden, jelenleg szabadon hozzáférhető magyar és angol fordítása megtalálható

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.8.:
  Hévadzsra, Gyógyító Buddha és Tára meditációs napja, jó alkalom a nyolc mahájána fogadalom szerint élni.

 • Július 2.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptárban 5.9.:

  A Dharma védelmezőinek a napja, nága púdzsa.

 • Július 3.

  Dilgó Khjence újramegtestesülésének a születésnapja.

  Padmaszambhava emléknapja. [Minden hónap 10. napja Guru rinpocse születésnapjára emlékeztet. Annyi alakban jelent meg, hogy minden hónapra jut valamelyiknek az emléknapja.]

  A Tasszadzsara Hegyi Zen Központ megnyitása 1967-ben, Szuzuki Sunrjú részvételével.

  Ezen a napon temették el Nakagava Szóen (中川 宋淵, 1907-1984) zen mestert, Szenzaki Nyógen (千崎 如幻, 1876–1958), Amerikában tanító elődje mellé, a Dai Boszacu kolostorban, a Beecher tó mellett, New York államban.
  Nakagava legszebb kalligráfiái
  Két haikuja magyarul

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.10.:
  Guru-púdzsa, ganacsakra-púdzsa. Szélzászlók kifüggesztésére nem alkalmas nap.

 • Július 6.

  14. dalai láma születésnapja.
  Tendzin Gyatsónak sok munkája megtalálható gyűjteményünkben. A szakdolgozatok archívumában is több diploma dolgozat témája az ő élete és tanítói tevékenysége.

  A 14. században alapított Daitokudzsi (大徳寺) templom, Ónin háborúk utáni felújításával ekkor nyitották meg a Sindzsu szentélyt (真珠庵), 1491-ben.

 • Július 7.

  1694-ben ezen a napon halt meg Dokusó Sóen (1617-1694), Ingen (隠元隆琦 1592-1673) tanítványa, a japán Óbaku Zen irányzat második nagymestere.

  Hugo Enomiya-Lassalle jezsuita atya (1898-1990) halála.
  Zen meditációt is tanult Jamada Kóuntól, és erről szóló beszámolója könyvtárunkban magyarul is olvasható: Zen: út a megvilágosodáshoz. (Medio Kiadó, Szentendre 1995).
  A közelmúltban jelent meg Az elmélyülés útja, amelyben a keresztény misztikával hasonlítja össze a meditációt (Jezsuita Kiadó, Budapest 2015).

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.14.:
  Hévadzsra tantra gyakorlónapja.

 • Július 8.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.14.:
  Jó alkalom hibáink beismerésére (szodzsong, upószattha).

 • Július 9.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.15.

  Közös Ima Ünnep: az előkészületekkel együtt az ötödik holdhónap 14-16. napján mindenki tisztítószertartásokat végez. Boróka ágakat égetnek, szélzászlókat állítanak, a jelentős kolostoroknál hatalmas tankákat bontanak ki a domboldalakon.

  Felajánlás a világ védelmezőinek, minden irányzat megünnepli. A három hónapos Jame elvonulás kezdete, Amitábha Buddha napja, a tűzszertartással történő megtisztulás napja (karma-kamcang). Jó alkalom a nyolc mahájána fogadalom szerint élni.

 • Július 11.

  Nyosül Lungtok (1829-1901) emléknapja.
  Patrül rinpocse egyik nagy tanítványa Dergében született, a Mukpó nemzetség sarjaként. Hamar felismerték önzetlenségét, ezt a nevét szerzetessé avatásakor kapta. 28 évig tanult Patrül rinpocsétől. Nyolcvanszor kapta meg a Bódhiszattva életútjáról szóló tanítást, és a kortársak szerint Patrül rinpocse „fiamnak” szólította. Élete utolsó felében visszatért szülőföldjére, és ott remetéskedett. Sokat tanult még Dzsamjang Khjence Vangpótól is a Dzongszár kolostorban. Az ő tanítványa volt a kincsfeltáró Szögyal is, akinek ma élő megtestesülése Szögyal rinpocse. Így nem véletlen, hogy a Tibeti könyv életről és halálról című munkájában elmesél néhány anekdotát róla.

 • Július 12.

  Secsen Gyelcab Gyurme Pema Namgyel (1871-1926) emléknapja.
  Dilgó Khejnce rinpocse és Dzsamjang Khjence Csökji Lodrö mestere volt, a Secsen kolostorban a 4. Gyelcab inkarnáció.
  Lhatok és Derge határán született Tibetben. Dzsamjang Khjence Vangpó ismerte fel, mint Secsen Gyelcab újramegtestesülését. Nagybátyja, Pema Vangcsen tanította. Szerzetesként híres volt fegyelméről. Tibet régebbi buddhista hagyománya mellett sokat tanult az új iskolák gyakorlataiból is. Tanítványain keresztül a mai napig érződik megvalósításának ereje. Tanította az első Dzongszár Khjencét, a Kongtrülöket, Secsen Rabdzsamot, Dilgó Khjencét és még sokakat.
  Könyvtárunkban Dilgó Khjence életműkiadásában olvasható egyik tanítása: Zurchungpa’s Testament. (Snow Lion, Ithaca 2007.)

  1966-ban ezen a napon halt meg Tokióban a „nagy Szuzuki”, Daiszecu Teitaro (angolosan: D. T. Suzuki, 鈴木 大拙 貞太郎 Suzuki Daisetsu Teitarō 1870. október 18. – 1966. július 12.)
  Életéről a közelmúltban portré film készült. A film hivatalos oldala.
  A film alapján készült azonos című könyv megtalálható könyvtárunkban. Mellette számos munkája angol és német nyelven olvasható. A legfontosabbak: Zen Manual, Essays in Zen Buddhism, Lankavatara Sutra, Studies in Lankavatara Sutra.

 • Július 13.

  Ngavang Pelszang, vagy más néven Ngakcsung khenpó (1879-1941) emléknapja.
  Korunk egyik legnagyobb hatású dzogcsen mestere. A kincsfeltáró Szögyal, Senga khenpó, a Katok Szitupa, az 5. Dzogcsen rinpocse és mások tanítványa volt. Nyosül Lungtokban és a Dzogcsen kolosotorban élt, amikor Mipham rinpocse is ott tartózkodott. Híres műve a Kalauz Tökéletes mesterem szavaihoz, amely Patrül rinpocse hasonló című művét magyarázza egyszerű nomád pásztoroknak.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.9.:
  Nága púdzsa. A Dharma védelmezőinek a napja. Szélzászlók kifüggesztésére nem alkalmas nap.

 • Július 15.

  Dzsamjang Khjence Vangcsuk (1524-1568) emléknapja.
  Korának híres szakja mestere volt, aki Carcsen Loszel Gyacótól (1502-1566) tanult, és híres volt arról is, hogy mint a régi rend (nyingma) mesterei, tudatban elrejtett kincseket fedezett fel.
  Életrajza részletesebben (angolul).

  Mangtö Ludrup Gyacó (1523-1596) emléknapja, aki szintén Carcsen Loszel Gyacó tanítványa volt.

  A holdnaptárról a nap éves járása szerint számolva a hónapokat, a japánok ekkor tartják a híres, ősök szelleméről megemlékező obon-ünnepeket. Ehhez kapcsolódóan híresek a kiotói Daitokudzsi templom ünnepségei.

 • Július 16.

  Beatrice Erskine Lane Suzuki halála 1939-ben.
  Halála fordulópont volt férje, Szuzuki Daiszecu életében. A mester 1911-ben vette feleségül a teozófus hölgyet, akinek a Bahá’i vallással is voltak kapcsolatai, nem csak Amerikában, hanem Japánban is. Röviden szó esik erről, és a kapcsolat hátteréről a Szuzuki életéről készült portréfilmben: Egy zen élet. (A Zen Life) A film hivatalos oldala.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.22.:
  Szélzászlók kifüggesztésére nem alkalmas nap.

 • Július 17.

  Akhjuk khenpó rinpocse (1927-2011. július 23.) emléknapja.
  A kelet-tibeti mester egyike volt azoknak, akik napjainkban újjá tudták éleszteni a modernizálódó Tibetben a Dharma tanulását és beillesztését a mindennapokba. Szoros kapcsolatban volt, Dtupvang Lungtok Gyelcennel, a kincsfeltáró Szögyal másik reinkarnációjával. (Az ismertebb megtestesülés, a nyugaton élő Szögyal rinpocse.)
  Remeteségében távozott testéből, a szivárványtest jeleit felmutatva.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.23.:
  Hévadzsra tantra gyakorlónapja.

 • Július 18.

  Lungtok Sedrub Tenpe Nyima (1920-?) emléknapja.
  Ngakcsuk khenpó tanítványa, és Nyoshül khenpó fő tanítója. Így ő is ír mesteréről, A Marvelous Garland című életrajzgyűjteményében (Padma Publications, Junction City 2012), amely megtalálható könyvtárunk gyűjteményében.

 • Július 19.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.26.:
  Guru-púdzsa, ganacsakra-púdzsa.

 • Július 21.

  Kjózan Dzsosu Saszaki rósi (1907-2014) ezen a napon érkezett 1962-ben az Egyesült Államokba, a kaliforniai Gardena zen meditációs csoportjának kérésére. A rinzai zen irányzathoz tartozó mester provokatív viselkedésével sok vitát váltott ki, még kilencven éves kora után is.
  Könyvtárunkban található műve: Buddha is the Center of Gravity. (Lama Foundation, New Mexico 1974) Ebben fekete-fehér fotók találhatók róla és buddhista közösségének életéről.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.28.:
  Amitábha Buddha gyakorlónapja. Jó alkalom a nyolc mahájána fogadalom szerint élni.

 • Július 22.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.29.:
  Hévadzsra, Dharmapála nap.

 • Július 23.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 5.30.:
  Sákjamuni Buddha meditációs napja. Jó alkalom a nyolc mahájána fogadalom szerint élni.

 • Július 24.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.1.:
  Szamádhipradharádzsa Buddha napja. Jó alkalom a nyolc mahájána fogadalom szerint élni.

 • Július 26.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.3.:
  Ciu Marpónak, a Szamje kolostor védelmezőjének a napja.

 • Július 27.

  Buddha első tanításának az emléknapja. Srí Lankán, és a többi théraváda országban is megünneplik.

  Drikung Khjabgön Csecang rinpocse (1946-) születésnapja.
  A drikung kagyü rend 37. vezető mestere. A mahámudrá gyakorlata című munkája (Buddhista Béke Szentély Alapítvány, Zalaszántó 2016) könyvtárunkban angol nyelven is olvasható (Practice of Mahamdura, Snow Lion, Ithaca 1999)

  1280-ban ezen a napon érkezett meg Kínából Japánba Mugaku Szógen (無学祖元wúxué zǔyuán 1226-1286) rinzai zen mester, az Engakudzsi templom alapítója.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.4.:
  Jó alkalom a nyolc mahájána fogadalom szerint élni.

 • Július 28.

  Ezen a napon halt meg 1655-ben Szuzuki Sószan (鈴木正三 1579-1655).
  A híres szamuráj, aki részt vett a Szekigaharai csatában (1600. október 21.) és az Oszakai csatában (1614-1615) 1621-ben lett szótó zen szerzetes. Hivatalosan ugyan nem volt igazolása megvilágosodásáról, de 32 temploma, amelyet építtetett, bizonyítja, milyen erős háttere volt. Számos értekezést írt, és mestert keresve szinte egész Japánt bejárta. Mivel nem talált mesterre, megpróbált mester nélkül megvilágosodni. A technikáját többen alkalmazták, így jött létre a nió-iskola. Ennek a lényege, hogy tanítványai egy védelmező istenséget, Vadzsrapánit megidézve gyakoroltak.

 • Július 30.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.7.:
  Szélzászlók kifüggesztésére nem alkalmas nap.

 • Július 31.

  A Dharma-gyakorlás jeles napjai – Tibeti naptár szerint 6.8.:
  Hévadzsra. Gyógyító Buddha és Tára gyakorló napja. Jó alkalom a nyolc mahájána fogadalom szerint élni.